23 Temmuz 2009 Perşembe

Malzeme Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Malzeme mühendisliği, sanayide, ileri teknoloji ürünlerinde ve günlük yaşamda kullanılan çeşitli malzemeleri üreten, geliştiren, işleyen ve test eden mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Büyük köprülerde, binalarda, boru hatlarında ve benzer önemli yapılarda kullanılan çelikten, havacılıkta kullanılan çok hafif yüksek dayanımlt alaşımlara, bilgisayar ciplerinde kullanılan silikonlara kadar geniş bir yelpaze içinde yer alan malzemeler malzeme mühendislerinin uğraş alanıdır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu programı tercih edeceklerin, sayısal yeteneğe ve iletişim kurma yeteneğine sahip fizik,kimya, matematik derslerinde başarılı kişiler olmaları gerekir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Cebir, Elektrik Eletronik Devrelerine Giriş, Malzeme ve Akışkanlar Mekaniği, İstatistik ve Olasılık, Malzeme Termodinamiği, Malzeme Sentezi, Malzemenin Termal ve Mekanik Özellikleri, Kuantum Fiziği, Malzeme Bilimi ve Mühendislik Labaratuarı, Mühendislik Ekonomisi,Üretim Yöntemleri, Malzeme Bilimi ve Karakterizasyonu, Döküm Prensipleri ve Teknolojileri, Kütle ve Enerji Denklikleri, Polimerik Materyaller gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Malzeme Mühendisi" unvanı verilir. Mezunlar bakır, demir, çelik üretimi ve işlemesi yapan yerlerde iş bulabilirler. T üm mühendislik tasarımlarında, istenen özelliklerde ve maliyette malzemelerin bulunabilirliği en önemli faktördür. Bu nedenle malzeme mühendisleri, diğer mühendislik disiplinleri ile sıkı ilişki içinde çalışırlar, temel bilimleri,mühendislik bilgilerini ve amaca uygun cihazları kullanarak tüm mühendislik alanlarıyla ilgili tasarımlar için önerilerde bulunurlar. Bu da, malzeme mühendislerinin çok farklı alanlardan insanlarla iletişim kurma yeteneğine sahip olmalarını gerektirir. Günümüzde artan ve hızlanan bilimsel araştırmalar neticesinde malzemenin önemi giderek artmakta ve buna bağlı olarak öngörülebilir gelecekte de bu önemin süreceği ve malzeme mühendislerine olan talebin devam edeceği tahmin edilmektedir.

Etiketler: