14 Temmuz 2009 Salı

Havacılık Elektrik ve Elektroniği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Günümüzde uçaklar, iki havaalanı arasındaki uçuşun tamamını otomatik olarak yapabilmektedirler. Buna rağmen yine de bu karmaşık sistemlerin sorumluluğunu üstlenecek elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu'na bağlı olan bu bölümde sektörün gereksinimi olan, uçağın emniyetli bir şekilde havalanıp piste inmesini sağlayacak, uçağın hareketini sağlayan cihazların kullanımını, bakımını ve onarımını yapabilecek teknisyenlerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Aranan Kişisel Özellikler
Sayısal düşünme gücüne ve mekanik yeteneğe sahip, dikkatini yoğunlaştırabilen, araştırma yapmaktan hoşlanan kişiler bu alanda daha başarılı olurlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Ayrıca 1 yıl ingilizce hazırlık okutulmaktadır. Öğrenciler eğitimlerinin ilk 2 yılında matematik ve fizik ağırlıklı dersler alırlar. Son 2 yıl ise Haberleşme Sistemleri, Uçak Bakım Onarımı, Otomatik Pilot ve Uçuş Kumandaları, Elektronik Devreler, Yük ve Denge gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Yüksek Teknisyen" unvanı verilir. Bu bölümden mezun olanlar sivil hava taşıma şirketlerinde, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nde, THY, HAVAS, USAŞ, ASELSAN gibi kuruluşlarda iş bulabilmektedirler.

Etiketler: ,

Güverte

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu program, denizcilik sektörünün gereksinimi olan güverte zabiti yetiştirmek amacıyla eğitim yapmaktadır. Okul parasız yatılı olup üniformalı eğitim verilmektedir. Bölüm öğrencileri 7 yarı yıl karada teorik dersleri görmekte, 12 ay uygulamalı deniz eğitimi almaktadırlar. Mezunların 1 yıllık eğitimlerine karşılık 2 yıllık zorunlu hizmet yükümlülükleri vardır. Okul bitiminde Ulaştırma Bakanhğı'na bağlı olarak göreve başlarlar, devlet tarafından yapılan masrafların karşılanması halinde zorunlu hizmet yükümlülüğünden muaf olurlar.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölüm özel koşullar istemektedir. Bu nedenle Güverte programını tercih edecek öğrencilerin ÖSYM kılavuzunda yer alan özel şartları dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Vardiya Esasları, Pusula Bilgisi, Seyir, Radar Gözlem ve Plotlama, Gemi inşaat ve Stabilite, Denizcilik ingilizcesi, Gemi Manevrası, Brokerlik ve Charter işletmeleri. Deniz Etiği, Deniz Hukuku, Denizde Haberleşme, Genel Meteoroloji, Deniz Sigorta Yönetimi, Denizde Canlı Kalabilme ve Arama Kurtarma, Gemi Hasar Kontrolü gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Güverte Yönetim Mühendisi" unvanı verilir. Denizcilik Müsteşarlığının düzenlediği sınavı kazandıkları takdirde "Uzakyol Birinci Zabiti" unvanı verilir. Denizcilik şirketlerinde işletme müdürü, teknik müdür, güverte enspektörü gibi unvanlarla görev alabilecekleri gibi gemilerde güverte zabiti enspektörü ve güverte zabiti olarak da çalışmaktadırlar.

Etiketler:

Gıda Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu program, besinlerin toplanmasından tüketilmesine kadar geçen süreçte nitelik ve nicelik açısından değerlerini kaybetmeyecek şekilde işlenmesi, korunması, taşınması; yeni gıdaların üretilmesi ve geliştirilmesi; atık gıdalardan yeni gıdalar üretilmesi konularında araştırma ve eğitim yapmaktadır. Ayrıca, gıda bilimi ve gıda işleme tekniklerinin ülkemiz gerçeklerine adapte edilmesi, ülkemize özgü tekniklerin geliştirilmesi, bu tekniklerin yaygın hale getirilmesi de bölümün amaçlarındandır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde öğrenim görmek isteyen kişiler fizik, biyoloji, kimya ve ekonomi ile ilgili, okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, yenilikleri izleyebilecek ve ekip çalışmasına yatkın olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında temel fen dersleri, daha sonraki yıllarda Fizikokimya, Mühendislik Termodinamiği, Uygulamalı Kinetik gibi mühendislik dersleri ve Gıda Biyokimyası, Gıda Mikrobiyolojisi, Biyoteknoloji, Gıda Endüstrisi İşletmeciliği gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Öğrencilerin ayrıca gıda sanayisini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla fabrikalarda staj yapmaları gerekmektedir.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Gıda Mühendisi" unvanı verilir. Gıda Mühendisleri gıda konusunda temel olarak iki ayrı alanda çalışabilirler: Üretim ve kalite kontrol. Gıda üreten işletmelerde çalışanlar, üretimin denetlenmesi ve geliştirilmesi, kalite kontrolde çalışanlar ise çeşitli aşamalarda üretilen gıdaların kontrol edilmesi işleriyle ilgilenirler. Gıda mühendisleri, Tarım Orman ve Köy İşleri, Sağlık ve Sosyal Yardım, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda, belediyelerde ve özel sektörde uzman olarak çalışabilecekleri gibi, laboratuvarlarda da araştırmacı olarak görev alabilirler.

Etiketler: ,

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Gemi Makineleri işletme Mühendisliği Programının amacı, Gemi makineleri işletmelerinin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi almış işletmeci arasındaki ilişkiyi kurabilecek nitelikte yönetim elemanları yetiştirmektir. Ülkemizin coğrafi konumu itibariyle üç tarafının denizlerle çevrili olması, son yıllarda kara taşımacılığına alternatifler üretilmek istenmesi bu meslek dalına duyulan gereksinimi artırmış, bu da denizcilikle ilgili uzman kadroların yetiştirilmesi zorunluluğunu doğurmuştur.

Aranan Kişisel Özellikler
Matematik ve fizik derslerinde başarılı, ekonomi ve hukuk konularına ilgi duyan, denizi seven, açık havada ve her türlü şartlarda çalışabilecek insanlar olması gerekmektedir. Bunların dışında sosyal durum, ahlak ve kişilik, öğrenim durumu ve sağlık gibi konularda aranılan birçok koşul vardır. Bunlar ÖSYM tarafından kılavuzlarda belirtilmektedir. Adayların bu koşulları dikkatle okumaları ve ona göre tercih yapmaları gerekir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Diferansiyel Denklemler, Termodinamik, Elektrik, Malzeme Bilgisi,Mekanik, Gemi Makineleri, Soğutma, Makine Elemanları, Akışkanlar Mekaniği, İçten Yanmalı Makineler gibi alan dersleriyle, Ekonomi, işletme, Yabancı Dil, Matematik, Fizik, Kimya, Askeri Bilgi, İnkılap Tarihi, Hukuk, Programlama, Beden Eğitimi, Yönetim gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "
Gemi Makineleri işletme Mühendisi" unvanı verilir. Son yıllarda deniz taşımacılığına verilen önemden dolayı mezunlar çok iyi koşullarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Deniz işletme şirketlerinde, liman ve liman işletme kuruluşlarında, acentelerde, şirketlerde, gemilerde ve denizcilikle ilgili her alanda çalışabilirler.

Etiketler: ,

Gemi İnşaatı Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu mühendislik programı her türlü deniz taşıtının ve gemi makinelerinin tasarımı, geliştirilmesi, projelendirilmesi ve ekonomik olarak üretimi için gerekli insan gücünü yetiştirir. Gemi inşaatı mühendisi sipariş edilen taşıtın hangi koşullarda hangi amaçlarla kullanılacağını dikkate alarak malzemenin özelliklerini de düşünerek hesaplamalar yapar, geminin inşa edilmesi sırasında denetlemelerde bulunur.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde öğrenim görmek ve bu alanda çalışmak isteyenlerin şekil uzay ilişkileri yeteneğine sahip, matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Öğrenciler iki yıl temel sayısal derslerin yanı sıra Malzeme, Dinamik, Gemi Resmi gibi dersler almaktadırlar. Son iki yıl ise, Akışkanlar Mekaniği, Gemi Elektriği, Gemi İnşaatı, Gemi Şevki, Gemi Hidrodinamiği, Gemi İşletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Gemi İnşaatı Mühendisi" ya da "Gemi Makineleri Mühendisi" unvanı verilir. Ülkemizde son yıllarda denizcilik faaliyetleri hızla artmıştır, bunun sonucunda da bu mühendislik dalma duyulan ihtiyaç gittikçe artmaktadır. Gemi inşaatı mühendisleri, kamu iktisadi teşebbüslerinde, resmi ve özel tersanelerde, gemi yapımı ve donatımı konularında, mühendislik hizmetleri gereken endüstri kuruluşlarında da idareci ve teknik eleman olarak çalışabilirler. Ayrıca deniz taşımacılığı yapan işletmelerde de görev alabilirler.

Etiketler: ,

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Program, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşmuş fiziksel özrün, sakatlığın,hareket bozukluğunun ya da özürden kaynaklanan ağrının değerlendirilmesi, tanı konulup tedavi edilmesi konularında çalışacak uzmanlar yetiştirir; hastaların toplumda kendi kendine yeter hale gelebilmeleri konusunda eğitim ve araştırma yapar. Bir fizyoterapist, yaşamsal fonksiyonlarını kazanamayan hastalara, uygun yöntemleri, yardımcı cihaz ve protezlerin kullanılmasını öğretir, fiziksel araçlarla yapılan ya da bilimsel masaj ve tedavi yöntemlerini uygular.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde öğrenim görmek isteyenler sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Biyoloji, Fizik, Kimya ve Psikoloji alanlarına ilişkin derslerin yanında mesleğe yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler okutulmaktadır. Isı - Işık ve Hidroterapi,Kinezyoloji, Elektroterapi, Tedavi Hareketleri Prensipleri, Klinik Bilimler, Çocuk Gelişimi ve Sağlığı, İşitme ve Konuşma Tedavisi, Sakatların Psikososyal Rehabilitasyonu gibi dersler okutulmaktadır. Değişik tatil dönemlerinde kliniklerde staj yapılmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "
Fizyoterapist" unvanı verilir. Temel sağlık elemanı olarak kamu sektörüyle özel sektöre ait hastanelerin fizik tedavi bölümlerinde; rehabilitasyon merkezlerinin nöroloji,kardiyoloji, ortopedi, göğüs hastalıkları, yanık, plastik cerrahi gibi kliniklerinde, huzurevlerinde veya özürlülere ait okullarda, spor kulüplerinde çalışabilmektedirler.

Etiketler:

12 Temmuz 2009 Pazar

Fizik Öğretmenliği

Programın Amacı
Bu programda ortaöğretim kurumlarının fizik öğretmeni gereksinimini karşılamak amacıyla eğitim ve öğretim yapılır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölüme ilgi duyan kişilerin fen derslerinde başarılı, öğretmenliği seven ve etkili bir iletişim yeteneğine sahip olması gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 5 yıldır. Diferansiyel Denklemler, Soyut Matematik, Genel Fizik, Dalgalar ve Optik, Atom Fiziği, Elektrik gibi bölüm dersleri yanında pedagojik formasyon dersleri de okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "
Fizik Öğretmeni" unvanı verilir. Özellikle yabancı dille öğretim yapan fizik öğretmenliği bölümü mezunlarına anadolu liseleri ile özel ortaöğretim kurumlarında büyük gereksinim duyulmaktadır. Fizik öğretmenleri orta dereceli devlet okullarında çalışabilecekleri gibi özel eğitim kurumlarında da iş bulma olanağına sahiptirler.

Etiketler: ,