23 Temmuz 2009 Perşembe

Matematik

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Matematik, teknoloji ve sanayideki uygulamalarının yanı sıra kendi içinde çeşitli alt dallara ayrılmış ve diğer disiplinlerle yakından etkileşen, hemen her konuda uygulaması olan canlı bir araştırma alanına sahip bir bilimdir. Üniversitelerin Matematik programları da matematiğin ilke, yöntem ve sistemlerinin analizi, geliştirilmesi, karşılıklı ilişkileri ve matematik ilke ve yöntemlerinin diğer bilimlere ve tekniklere uygulanması konusunda araştırma ve eğitim yapmaktadır. Matematik iki bölüme ayrılır:
  1. Saf Matematik
  2. Uygulamalı Matematik

Aranan Kişisel Özellikler
Üstün bîr akademik yeteneğe ve sayısal akıl yürütme gücüne sahip olmak, cebir ve geometriye ilgi duymak gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Analiz, Analitik Geometri, Fizik, Soyut Matematik, Cebir, Diferansiyel Denklemler, Nümerik Analiz, Reel Analiz, Kompleks Fonksiyonlar Teorisi, Sayılar Teorisi,Lineer Cebir gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Matematikçi" unvanı verilir. Mezunlar kamu kuruluşlarıyla özel kuruluşlarda çalışabilirler. Uygulamalı matematik alanında yetişenler DİE, MTA, TEK, DSİ gibi resmi kuruluşlarda görev alabilirler. Ayrıca bankalarda ve sigorta şirketlerinde de iş bulabilirler.

Etiketler:

Malzeme Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Malzeme mühendisliği, sanayide, ileri teknoloji ürünlerinde ve günlük yaşamda kullanılan çeşitli malzemeleri üreten, geliştiren, işleyen ve test eden mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Büyük köprülerde, binalarda, boru hatlarında ve benzer önemli yapılarda kullanılan çelikten, havacılıkta kullanılan çok hafif yüksek dayanımlt alaşımlara, bilgisayar ciplerinde kullanılan silikonlara kadar geniş bir yelpaze içinde yer alan malzemeler malzeme mühendislerinin uğraş alanıdır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu programı tercih edeceklerin, sayısal yeteneğe ve iletişim kurma yeteneğine sahip fizik,kimya, matematik derslerinde başarılı kişiler olmaları gerekir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Cebir, Elektrik Eletronik Devrelerine Giriş, Malzeme ve Akışkanlar Mekaniği, İstatistik ve Olasılık, Malzeme Termodinamiği, Malzeme Sentezi, Malzemenin Termal ve Mekanik Özellikleri, Kuantum Fiziği, Malzeme Bilimi ve Mühendislik Labaratuarı, Mühendislik Ekonomisi,Üretim Yöntemleri, Malzeme Bilimi ve Karakterizasyonu, Döküm Prensipleri ve Teknolojileri, Kütle ve Enerji Denklikleri, Polimerik Materyaller gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Malzeme Mühendisi" unvanı verilir. Mezunlar bakır, demir, çelik üretimi ve işlemesi yapan yerlerde iş bulabilirler. T üm mühendislik tasarımlarında, istenen özelliklerde ve maliyette malzemelerin bulunabilirliği en önemli faktördür. Bu nedenle malzeme mühendisleri, diğer mühendislik disiplinleri ile sıkı ilişki içinde çalışırlar, temel bilimleri,mühendislik bilgilerini ve amaca uygun cihazları kullanarak tüm mühendislik alanlarıyla ilgili tasarımlar için önerilerde bulunurlar. Bu da, malzeme mühendislerinin çok farklı alanlardan insanlarla iletişim kurma yeteneğine sahip olmalarını gerektirir. Günümüzde artan ve hızlanan bilimsel araştırmalar neticesinde malzemenin önemi giderek artmakta ve buna bağlı olarak öngörülebilir gelecekte de bu önemin süreceği ve malzeme mühendislerine olan talebin devam edeceği tahmin edilmektedir.

Etiketler:

Makine Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu programın amacı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimin planlanması konularında öğretim ve araştırma yapmaktır.Makine mühendisi, çalıştığı kurumun yapısına göre, her türlü mekanik sistemin, gaz ve buhar tribünlerinin, kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, ısıtma, soğutma,havalandırma sistemlerinin tasarımını yapar. Bunu yaparken de kullanışlılık ve ucuzluk faktörlerini de göz önünde bulundurur.

Aranan Kişisel Özellikler
Matematik, fizik, teknik resim, tasarı geometri alanlarına yatkın, genel akademik yeteneğe,hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olmak gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Matematik, Fizik, Genel Kimya, Teknik Resim, Statik, Termodinamik,Makine Tasarımı, Mühendislik Malzemeleri, İmalat Teknolojileri, Üretim Mühendisliği, Ekonomi Prensipleri, Isı Transferi, Akışkanlar Mekaniği gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara"Makine Mühendisi" unvanı verilir. Mezunlar çeşitli kamu ve özel sanayi kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Ancak ülkemizde teknoloji üretimi henüz yeterli düzeyde olmadığından makine mühendisleri bilgi ve becerilerini kullanabilecekleri iş alanları bulmakta zorlanabilmektedirler.

Etiketler:

Maden Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu programın amacı, yerkabuğunda bulunan maden yataklarının yararlı hale getirilmesi konusunda eğitim ve araştırma yapacak nitelikli eleman yetiştirmektir. Maden mühendisleri,cevher yataklarının bulunmasından üretilen cevherin zenginleştirilmesine dek geçen her aşamada etkin olarak çalışmaktadırlar.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümü tercih edeceklerin üstün bir akademik yeteneğe sahip matematik, fizik,jeoloji, kimya ve ekonomi alanlarına ilgili olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Matematik, Genel Fizik, Genel Kimya, Genel Jeoloji, Cevher Hazırlama,Maden Topografyası, Kaya Parçalanması, Maden Tasarımı, Maden Hava-iandırma ve Madenlerde Nakliyat gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Maden Mühendisi" unvanı verilir. Mezunlar, Türkiye Kömür İşletmeleri,Maden Tetkik Arama Enstitüsü, DSİ, Devlet Karayolları gibi resmi kuruluşlar ile özel maden işletmelerinde iş bulma olanağına sahiptirler.

Etiketler:

Kontrol Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu programın amacı, endüstriyel bir işletmenin üretim kalitesinin ve verimliliğinin arttırılmasını sağlayan en önemli araç olan "Endüstriyel Otomasyon Sistemlerinin tasarımına ilişkin kuramsal ve çağdaş teknolojik bilgiler ite donatılmış Kontrol Mühendislerini yetiştirmektir.Kontrol Mühendisliği elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır.

Aranan Kişisel Özellikler
Üstün bir akademik ve sayısal yeteneğe, analitik düşünce yapısına ve yeteneğine sahip, dikkatli ve yaratıcı olması gerekir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Kontrol ve Sistem Teorisi, Modelleme Simülasyon, Sistem Belirleme,Proses Kontrol, Ölçme ve Enstrümasyon, Hareket Kontrol Sistemleri, Elektrik, Elektronik Pnometik,Hidrolik, Endüstriyel Veri İletişim Sistemleri gibi alanlarla ilgili dersler okutulmaktadır.

Mezunlara verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Kontrol Mühendisi" unvanı verilir. Kontrol Sistemleri Tasarlayan ve Üreten Endüstriyel Otomasyon sektöründe araştırma, Tasarım ve Üretim Mühendisi olarak veya çeşitli fabrikalarda, bakım, onarım ve endüstriyel işletme hizmetlerinde çalışabilirler.

Etiketler:

Kimya - Biyoloji Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Kimya- Biyoloji Mühendisliği kimya, biyoloji, matematik ve mühendislik bilim alanlarının üstüne yapılandırılmış bir disiplindir. Hayat bilimleri, genom teknolojisi ve biyo teknolojideki önemli buluşlar kimya-biyoloji mühendisliği eğitiminin önemini son yıllarda daha belirgin olarak ortaya çıkarmıştır. Bu alandaki yetişmiş insan gücüne duyulan ihtiyaç bu bölümün açılmasını gerekli kılmıştır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümü tercih edeceklerin, doğa bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, bilimsel merakı olan, sabırlı ve dikkatli bireyler olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Mühendislik için olasılık ve istatistik metodları, diferansiyel denklemler, biyolojiye giriş, kimya ve biyoloji mühendisliğine giriş, termodinamik, biokimya,akışkan mekanikleri, ısı transferi, bioteknoloji, proses kontrol gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Kimya-Biyoloji Mühendisi" unvanı verilir. Mezunlar gıda, ilaç, kimya, tekstil,kağıt, malzeme, enerji ve tarım sektörlerinde çalışma imkanına sahiptirler. Kimya mühendisliğine biyoloji tabanının entegre olması Kimya-Biyoloji mühendisleri için sanayide çok kapsamlı istihdam imkanları yaratmaktadır.

Etiketler:

Kimya Öğretmenliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu programın amacı; eğitim kurumlarının ihtiyacı olan kimya öğretmenlerini yetiştirmektir.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümü tercih edeceklerin genel akademik yeteneğe sahip, iletişim yeteneği güçlü, anlayışlı ve sabırlı olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 5 yıldır. Temel Kimya, Genel Kimya, Organik Kimya, Analitik Kimya,Kuantum Kimyası, İnorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya gibi bölüm dersleriyle birlikte Eğitim Psikolojisi, Eğitim Sosyolojisi, Ölçme Değerlendirme gibi pedagojik formasyon dersleri de okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Kimya Öğretmeni" unvanı verilir. Mezunlar devlet okullarında, özel okullarda ve dershanelerde öğretmen olarak çalışabilirler.

Etiketler:

Kimya Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu mühendislik programı kimya alanında yapılan bilimsel çalışmaların sağladığı verilerin çeşitli endüstri kollarında kullanılması, kimyasal üretim yapacak tesislerin kurulması ve çalıştırılması konularında mühendislik ve teorik kimya bilgisine sahip kimya mühendisleri yetiştirir. Kimya mühendisi, laboratuvar çalışmalarını ekonomik ürünlere dönüştürmek için gerekli prosesleri ve fabrikaları tasarlamak işiyle uğraşır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümü tercih edeceklerin, doğa bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, bilimsel merakı olan, sabırlı ve insanlarla olumlu ilişkiler kurabilen kişiler olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Matematik, Genel Fizik, Kimya Proses Hesaplamaları, Nümerik Metotlar,Termodinamik, Fizikokimya, Proses Kontrol, Kimyasal Teknoloji, Kimya Mühendisliği Tasarımı, Ekonomi Prensipleri gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Kimya Mühendisi" unvanı verilir. Yakıt, enerji ve petrokimya tesisleri, ilaç sanayii, cevher zenginleştirme tesisleri işletmelerin proses kontrol ve reaktör tasarımı, AR-GE veya kalite kontrol bölümleri, biyoteknolojik arıtma ve çevresel teknoloji bölümleri, kozmetik sanayii, özel kimya üretimi yapan tesisler çalışma alanlarıdır.

Etiketler:

Kimya

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu bölüm, maddelerin kimyasal nitelikleri, atom yapıları ve bunların nasıl değiştirilebileceği konusunda bilimsel çalışmalar yapan, bu çalışmalardan elde ettiği bilgileri yeni maddelerin üretiminde kullanabilen nitelikli kimyacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Kimya bölümü 6 dala ayrılır.
  1. Organik Kimya: Canlı organizma ve bileşikleri üzerinde çalışır.
  2. Anorganik Kimya: Maden ve mineral gibi anorganik maddelerle ilgilenir.
  3. Fizikokimya: Maddelerin fiziksel ve kimyasal nitelikleri arasındaki ilişkileri inceler.
  4. Analitik Kimya: Maddelerin niteliği, saflık derecesi gibi özellikleri araştırır.
  5. Biyokimya: Canlı organizma üzerindeki kimyasal reaksiyonları inceler.
  6. Polimer Kimya: Polimer maddelerin yapısını, kinetiğini ve uygulama alanlarını inceler.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde okumak isteyenlerin bilimsel meraka sahip, araştırmacı ve fen derslerinde başarılı olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süersi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Matematik, Genel Fizik, Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Fiziksel Kimya, Organik Kimya, Kollokyum gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Kimyager" unvanı verilir. Kimya endüstrisinin seramik, çimento, cam, azot,nükleer, yağ, sabun, kağıt, plastik, petrol, kozmetik gibi alanlarında; ilaç ve gıda endüstrisinde veya halk sağlığı laboratuvarlarında görev alabilirler.

Etiketler:

Jeoloji Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Jeoloji, yerkürenin başlangıçtan bu güne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri ve yerkabuğunun altının ve üstünün günümüzdeki durumunu inceler. Jeoloji mühendislerinin inceleme alanı çok geniş olup, okyanus dibinden dağların uç noktalarına kadar geniş bir etkinlik alanları vardır. Jeoloji mühendisinin işi, yeraltı doğal kaynaklarını araştırıp bulmak,rezervlerini hesaplamak; kentlerin, limanların, havaalanlarının, barajların ve tünellerin yapılacağı,demiryollarının geçeceği yerlerin uygun jeolojik özellikleri taşıması için gerekli inceleme ve araştırmaları yapmaktır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde eğitim almak isteyenlerin coğrafyaya ilgi duyması, fizik, kimya gibi derslerde başarılı olması gerekmektedir. Jeoloji mühendisi olmak isteyen kimseler açık havada çalışmaktan hoşlanmalı ve sağlam bir beden gücüne sahip olmalıdır.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Ekonomi Prensipleri, Petrografi, Jeolojik Harita, Mineroloji,Mühendislik Mekaniği, Cisimler Mukavemeti, Maden Yatakları, Saha Jeolojisi, Bilgisayar ve Fortran, Jeoloji Mühendisliği Tasarımı gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca zorunlu yaz stajı uygulamaları vardır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Jeoloji Mühendisi" unvanı verilir. M.T.A'da, Türkiye Petrolleri AŞ.'de, DSİ'de,İller Bankası'nda, Deprem Araştırma Enstitüsünde çalışabilirler.

Etiketler:

22 Temmuz 2009 Çarşamba

JeoFizik Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Jeofizik Mühendisliği Programı yerkabuğu ve yeraltı zenginlikleri, zemin etütleri ve depremle ilgili eğitim araştırma yapan bir mühendislik dalıdır. Jeofizik mühendisi, yeraltındaki petrol ve endüstriyel cevherin verimliliği konusunda jeoloji mühendisi ile işbirliği içerisinde çalışır; arazide ve laboratuvarlarda ölçüm yapar, elde ettiği verileri yorumlar; toprak kaymaları,zemin hareketleri, yeraltı suyu, jeotermal enerji araştırmaları gibi konularla ilgilenir.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümü seçecek öğrencilerin açık havada çalışmaktan hoşlanan, araştırmayı seven,merak sahibi kişiler olmaları gerekir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Genel Jeoloji, Teknik Resim, Türkiye Jeolojisi, Kaya Magnetizması,Topografya, Sismoloji, Maden Jeolojisi, Sismotektonik, Manyetik Prospeksiyonu, Jeofizikte Veri İşlem, Sondaj Tekniği, Kuyu Loğları gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Jeofizik Mühendisi" unvanı verilir. TPAO, MTA, Etibank, DSİ, Deprem Araştırma Enstitüsü, İller Bankası, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bayındırlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Özel sektör alanında iş bulma imkanları kısıtlıdır.

Etiketler:

Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, yeryüzünün ölçülmesi ve standart haritalar şekline dönüştürülmesi ile ilgilenir. Bu programın amacı da, arazilerin ayrıntılı ölçümlerini yaparak bölgenin inşaata uygunluğunu belirleyecek; köprü, tünel, baraj, yol gibi büyük projelerin yerkabuğu hareketlerinden zarar görmeden inşa edilmesini sağlayacak çalışma ve ölçümler yapacak; akıntıların şiddetini ve yönünü belirleyerek denizaltı ve üstü kabloların döşenecekleri yerlerin, balıkçılık yapılabilecek alanların saptanmasını sağlayacak, konusunda uzman mühendisler yetiştirmektir.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümü seçmek isteyenlerin Fen bilimlerine ilgili, üstün bir akademik yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne sahip, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen ve bedenen güçlü kişiler olmalıdırlar. Ayrıca açık havada çalışmaktan hoşlanmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Genel Kimya, Lineer Cebir, Ölçme Bilgisi, Diferansiyel Denklemler,Olasılık İstatistik, Sayısal Yöntemler, Fotogrametri, Dengeleme Hesabı, Fiziksel Jeodezi,Taşınmaz Hukuku gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi" unvanı verilir. Bayındırlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma, Tarım ve Orman Bakanlığı'nda, tapu - kadastro müdürlüklerinde,belediyelerde görev alabilir, inşaat sektöründe çalışabilirler. Ayrıca özel harita büroları açabilirler.

Etiketler:

İşletme Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
İşletme Mühendisliği programının amacı, işletmelerin kuruluşundan başlayarak her aşamasında gerek teknik, gerekse iktisadı bakımdan etkin görev alacak niteliğe sahip, orta ve üst düzey yönetici yetiştirmektir. Programda teknik bilgilerin yanında işletmeyi bir bütün olarak algılayabilen, yüksek bir analiz gücüne sahip, problemlere zamanında ve etkin çözümler üretebilen çağdaş yöneticiler yetiştirmek hedeflenmektedir. İşletme mühendisleri, işletmelerde teknik kadrolarla sosyal bilimler eğitimi almış kadrolar arasında köprü görevi görürler; bir ürünün en ekonomik biçimde üretilmesi konusunda maliyet hesapları yaparlar, bunu yaparken de bir mühendisten daha çok mali yöntemleri, bir işletmeciden daha çok matematiksel yöntemleri kullanırlar.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümü seçmek isteyenlerin analitik düşünebilme ve organizasyon yeteneğine sahip, insanlarla iyi iletişim kurabilen, düşüncelerini başkalarına aktarabilen, fen ve sosyal bilimlere ilgi duyan, ekip ruhuna sahip kişiler olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Temel fen dersleri dışında Sayısal Analiz, Statik, Metod Mühendisliği, Termodinamik, Hidrolik, Hidrolik Makineleri, Dinamik, Ekonomi, İşletme Ekonomisi, Yönetim Muhasebesi, Genel Muhasebe, Üretim Yönetimi, Finansman, Pazarlama, İşletme Hukuku, İş Hukuku, Yöneylem Araştırması gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "İşletme Mühendisi" unvanı verilir. Aldıkları eğitim sayesinde banka ve sigorta sektöründen elektronik sektörüne kadar çok geniş bir alanda iş bulma şansına sahiptirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel işletmelerde de çalışabilmektedirler.

Etiketler:

İstatistik

Genel Bilgi ve Programın Amacı
İstatistik, veri toplama ve yorumlama bilimidir. Bu bölümün amacı ise, gözlenebilen durumlardan yararlanarak gözlenemeyen durumlar hakkında yorum yapabilecek; veri toplayıp bu verileri çeşitli alanlarda kullanmak üzere düzenleyebilecek, alanında uzman istatistikçiler yetiştirmek; bilinen yöntemler dışında yeni yöntemlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktır, iki bölümde öğretim yapılır:
  1. Matematik istatistik: Yeni istatistiksel yöntemler geliştirir.
  2. Olasılık İstatistik: Kurumsal bilgilerin günlük yaşamda karşılaşılan sorunların çözümünde kullanılmasına yönelik çalışmalar yapar.

Aranan Kişisel Özellikler
Matematiğe yetenekli ve ilgili, soyut düşünebilme yeteneğine sahip, meraklı, yaratıcı,analitik düşünebilen ve sabırlı kişiler olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. İstatistiksel Metotlar, Olasılık, Diferansiyel Denklemler, Temel Lineer Cebir, Matematiksel İstatistik, Yöneylem Araştırması, istatistiksel Veri İşlemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "istatistikçi" unvanı verilir. DPT, DİE, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı,TEK Genel Müdürlüğü, Askeri kurum ve kuruluşlar, özel bankalarla kamu bankaları, borsa aracı kurumları, sigorta şirketleri gibi çalışma alanlarında görev alabilirler.

Etiketler:

İnşaat Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu mühendislik programında, her türlü hizmet ve endüstri yapılarının (baraj, havaalanı, köprü, tünel, karayolu, su şebekesi gibi) projelendirilmesini, yapımını ve denetimini üstlenecek mühendisleri yetiştirmek amaçlanmaktadır, inşaat mühendisi, bir bina yapımında kullanılacak malzemenin seçimi, alımı ve iş planlamasından sorumlu kişidir.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu meslekte çalışmak isteyenler, sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, matematik, fizik ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalıdırlar. Güçlü bir iletişim, sabır ve hoşgörü de aranan nitelikler arasındadır.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Mekanik, inşaat Jeolojisi, işletme Ekonomisi, Akışkanlar Mekaniği, Yapı işletmesi Maliyeti, Yapı Makineleri, Zemin Mekaniği gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca staj yapma zorunlulukları vardır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "İnşaat Mühendisi" unvanı verilir. Özel mühendislik büroları açabilir ya da müteahhit olarak çalışabilirler. Bayındırlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü görev alabilecekleri kurumlardır.

Etiketler:

İmalat / Üretim Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
İmalat temel olarak ham malzemeyi ürün haline getirme bilimi olarak tanımlanabilir.Günümüz pazarının ağır rekabet koşulları; Pazar yaratabilecek bir ürünün yaratıcı tasarıma,modüler mimariye,işlevselliğe, yüksek kaliteye, estetiğe ve düşük fiyata sahip olmasını zorunlu kılmaktadır. İmalat mühendisinin ana görevi, bu özelliklere sahip bir ürünün nasıl imal edileceğini,tasarım, malzeme seçimini, imal yöntemleri, kalite kontrol, üretim planlama,taşıma ve dağıtım, iş gücü yönetimi ve ekonomik analiz konularını göz önünde bulundurarak belirlemektir. Bu programın amacı gelişen bilgisayar ve elektronik sistemler teknolojilerini mühendislik yaratıcılığıyla birleştirerek kaynakları, zamanı, parayı ve iş gücünü çevresel etkenleri de göz ardı etmeden en verimli şekilde birleştirebilecek mühendisler yetiştirmektir.

Aranan Kişisel Özellikler
Matematik, fizik gibi temel bilimlere yatkınlık, genel akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olmak gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Fizik, Kimya, Mühendislik İlkeleri, Bilgisayar Programlama,Mühendislik Matematiği, Mühendislik Materyalleri, Termodinamik ve Isı Transferleri, Kalite Mühendisliği, imalat Yöntemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "İmalat Mühendisi" unvanı verilir. Otomotiv ve makine sanayi alanlarında iş bulma imkanları vardır. Ayrıca AB üyeliğine geçildiği takdirde batı pazarında da iş bulma potansiyelleri artacaktır. Bu alanda yetişmiş insangücüne ihtiyaç duyulduğu için mezunların iş bulma imkanları geniş olacaktır.

Etiketler:

İlköğretim Matematik Öğretmenliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu program 8 yıllık temel eğitimin 6.7. ve 8. sınıflarının matematik öğretmeni gereksinimini karşılamak üzere öğretim yapmaktadır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu programı tercih edecek kişilerin sabırlı, öğretmeye istekli ve genel akademik yeteneğe sahip olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Soyut Matematik, Genel Biyoloji, Yazılı Anlatım, Analiz, Lineer Cebir, Genel Fizik, Genel Kimya, Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Öğretim Teknolojisi ve Materyal, Sınıf Yönetimi, Okul Deneyimi gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "ilköğretim Matematik Öğretmeni" unvanı verilir. Resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.

Etiketler:

İç Mimarlık

Genel Bilgi ve Programın Amacı
İç mimarlık programının amacı istek ve olanaklara göre her çeşit binanın iç planının ve projelerinin hazırlanması, yapımının denetlenmesi konularında eğitim ve araştırma yapmaktır.İç mimar; önce istek ve ihtiyaç sahibini, yürürlükteki yasaları, talep sahibinin maddi olanaklarını ve koşullarını dikkate alarak planlarını çizer.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde okumak isteyenlerin matematik, sosyal bilimler, fizik ve resim dallarında iyi yetişmiş, yaratıcı ve düzgün şekil çizebilme yeteneğine sahip kişiler olması gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Genel Matematik, Bina Fiziği, Mimari Çizime Giriş, Mukavemet Malzeme, Peyzaj Mimarlığı ve Restorasyon, Mimari Tasarım, iç Malzeme Mekaniği, Kent Planlanması, iç Mimari Röleve, Statik, ince Yapı, İç Mimari Tasarım, iç Mimari Çizim Tekniği gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "İç Mimar" unvanı verilir. Kamu sektöründe, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, belediyeler ve özel sektörde çalışabilirler. Mezunlar kendi işyerlerini de açabilirler.

Etiketler:

Hemşirelik

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Sağlıklı ya da hasta kişilerin bakımını ve gereksinimlerini saptayıp, bu gereksinimleri karşılayacak ve önerilen tedaviyi uygulayabilecek profesyonel hemşireler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür.

Aranan Kişisel Özellikler
İnsanlarla rahat iletişim kurabilen, insanlara yardım etmeyi seven, sabırlı, dürüst, hoşgörülü,soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip kişiler olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Beslenme ve Diyet, Anatomi, Fizyoloji, Histoloji, Hemşirelikte Özel Farmakoloji, Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği gibi mesleki dersler okutulmakta, ayrıca Sosyoloji,Psikoloji, Felsefe gibi sosyal bilimler alanına yönelik dersler verilmektedir.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Hemşire" unvanı verilir. Mezunlar özel ve resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis başhemşiresi, klinik hemşiresi olarak görev yapmaktadırlar. Özel sağlık kabinleri açarak mesleklerini serbest olarak da sürdürebilirler. Sağlık meslek liselerinde öğretmen olarak da çalışabilirler.

Etiketler: