23 Temmuz 2009 Perşembe

Jeoloji Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Jeoloji, yerkürenin başlangıçtan bu güne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri ve yerkabuğunun altının ve üstünün günümüzdeki durumunu inceler. Jeoloji mühendislerinin inceleme alanı çok geniş olup, okyanus dibinden dağların uç noktalarına kadar geniş bir etkinlik alanları vardır. Jeoloji mühendisinin işi, yeraltı doğal kaynaklarını araştırıp bulmak,rezervlerini hesaplamak; kentlerin, limanların, havaalanlarının, barajların ve tünellerin yapılacağı,demiryollarının geçeceği yerlerin uygun jeolojik özellikleri taşıması için gerekli inceleme ve araştırmaları yapmaktır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde eğitim almak isteyenlerin coğrafyaya ilgi duyması, fizik, kimya gibi derslerde başarılı olması gerekmektedir. Jeoloji mühendisi olmak isteyen kimseler açık havada çalışmaktan hoşlanmalı ve sağlam bir beden gücüne sahip olmalıdır.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Ekonomi Prensipleri, Petrografi, Jeolojik Harita, Mineroloji,Mühendislik Mekaniği, Cisimler Mukavemeti, Maden Yatakları, Saha Jeolojisi, Bilgisayar ve Fortran, Jeoloji Mühendisliği Tasarımı gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca zorunlu yaz stajı uygulamaları vardır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Jeoloji Mühendisi" unvanı verilir. M.T.A'da, Türkiye Petrolleri AŞ.'de, DSİ'de,İller Bankası'nda, Deprem Araştırma Enstitüsünde çalışabilirler.

Etiketler: