22 Temmuz 2009 Çarşamba

İstatistik

Genel Bilgi ve Programın Amacı
İstatistik, veri toplama ve yorumlama bilimidir. Bu bölümün amacı ise, gözlenebilen durumlardan yararlanarak gözlenemeyen durumlar hakkında yorum yapabilecek; veri toplayıp bu verileri çeşitli alanlarda kullanmak üzere düzenleyebilecek, alanında uzman istatistikçiler yetiştirmek; bilinen yöntemler dışında yeni yöntemlerin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktır, iki bölümde öğretim yapılır:
  1. Matematik istatistik: Yeni istatistiksel yöntemler geliştirir.
  2. Olasılık İstatistik: Kurumsal bilgilerin günlük yaşamda karşılaşılan sorunların çözümünde kullanılmasına yönelik çalışmalar yapar.

Aranan Kişisel Özellikler
Matematiğe yetenekli ve ilgili, soyut düşünebilme yeteneğine sahip, meraklı, yaratıcı,analitik düşünebilen ve sabırlı kişiler olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. İstatistiksel Metotlar, Olasılık, Diferansiyel Denklemler, Temel Lineer Cebir, Matematiksel İstatistik, Yöneylem Araştırması, istatistiksel Veri İşlemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "istatistikçi" unvanı verilir. DPT, DİE, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı,TEK Genel Müdürlüğü, Askeri kurum ve kuruluşlar, özel bankalarla kamu bankaları, borsa aracı kurumları, sigorta şirketleri gibi çalışma alanlarında görev alabilirler.

Etiketler: