22 Temmuz 2009 Çarşamba

İnşaat Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu mühendislik programında, her türlü hizmet ve endüstri yapılarının (baraj, havaalanı, köprü, tünel, karayolu, su şebekesi gibi) projelendirilmesini, yapımını ve denetimini üstlenecek mühendisleri yetiştirmek amaçlanmaktadır, inşaat mühendisi, bir bina yapımında kullanılacak malzemenin seçimi, alımı ve iş planlamasından sorumlu kişidir.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu meslekte çalışmak isteyenler, sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, matematik, fizik ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalıdırlar. Güçlü bir iletişim, sabır ve hoşgörü de aranan nitelikler arasındadır.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Mekanik, inşaat Jeolojisi, işletme Ekonomisi, Akışkanlar Mekaniği, Yapı işletmesi Maliyeti, Yapı Makineleri, Zemin Mekaniği gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca staj yapma zorunlulukları vardır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "İnşaat Mühendisi" unvanı verilir. Özel mühendislik büroları açabilir ya da müteahhit olarak çalışabilirler. Bayındırlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü görev alabilecekleri kurumlardır.

Etiketler: