22 Temmuz 2009 Çarşamba

İmalat / Üretim Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
İmalat temel olarak ham malzemeyi ürün haline getirme bilimi olarak tanımlanabilir.Günümüz pazarının ağır rekabet koşulları; Pazar yaratabilecek bir ürünün yaratıcı tasarıma,modüler mimariye,işlevselliğe, yüksek kaliteye, estetiğe ve düşük fiyata sahip olmasını zorunlu kılmaktadır. İmalat mühendisinin ana görevi, bu özelliklere sahip bir ürünün nasıl imal edileceğini,tasarım, malzeme seçimini, imal yöntemleri, kalite kontrol, üretim planlama,taşıma ve dağıtım, iş gücü yönetimi ve ekonomik analiz konularını göz önünde bulundurarak belirlemektir. Bu programın amacı gelişen bilgisayar ve elektronik sistemler teknolojilerini mühendislik yaratıcılığıyla birleştirerek kaynakları, zamanı, parayı ve iş gücünü çevresel etkenleri de göz ardı etmeden en verimli şekilde birleştirebilecek mühendisler yetiştirmektir.

Aranan Kişisel Özellikler
Matematik, fizik gibi temel bilimlere yatkınlık, genel akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olmak gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Fizik, Kimya, Mühendislik İlkeleri, Bilgisayar Programlama,Mühendislik Matematiği, Mühendislik Materyalleri, Termodinamik ve Isı Transferleri, Kalite Mühendisliği, imalat Yöntemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "İmalat Mühendisi" unvanı verilir. Otomotiv ve makine sanayi alanlarında iş bulma imkanları vardır. Ayrıca AB üyeliğine geçildiği takdirde batı pazarında da iş bulma potansiyelleri artacaktır. Bu alanda yetişmiş insangücüne ihtiyaç duyulduğu için mezunların iş bulma imkanları geniş olacaktır.

Etiketler: