13 Temmuz 2009 Pazartesi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Program, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşmuş fiziksel özrün, sakatlığın,hareket bozukluğunun ya da özürden kaynaklanan ağrının değerlendirilmesi, tanı konulup tedavi edilmesi konularında çalışacak uzmanlar yetiştirir; hastaların toplumda kendi kendine yeter hale gelebilmeleri konusunda eğitim ve araştırma yapar. Bir fizyoterapist, yaşamsal fonksiyonlarını kazanamayan hastalara, uygun yöntemleri, yardımcı cihaz ve protezlerin kullanılmasını öğretir, fiziksel araçlarla yapılan ya da bilimsel masaj ve tedavi yöntemlerini uygular.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde öğrenim görmek isteyenler sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Biyoloji, Fizik, Kimya ve Psikoloji alanlarına ilişkin derslerin yanında mesleğe yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler okutulmaktadır. Isı - Işık ve Hidroterapi,Kinezyoloji, Elektroterapi, Tedavi Hareketleri Prensipleri, Klinik Bilimler, Çocuk Gelişimi ve Sağlığı, İşitme ve Konuşma Tedavisi, Sakatların Psikososyal Rehabilitasyonu gibi dersler okutulmaktadır. Değişik tatil dönemlerinde kliniklerde staj yapılmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "
Fizyoterapist" unvanı verilir. Temel sağlık elemanı olarak kamu sektörüyle özel sektöre ait hastanelerin fizik tedavi bölümlerinde; rehabilitasyon merkezlerinin nöroloji,kardiyoloji, ortopedi, göğüs hastalıkları, yanık, plastik cerrahi gibi kliniklerinde, huzurevlerinde veya özürlülere ait okullarda, spor kulüplerinde çalışabilmektedirler.

Etiketler: