14 Temmuz 2009 Salı

Gemi İnşaatı Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu mühendislik programı her türlü deniz taşıtının ve gemi makinelerinin tasarımı, geliştirilmesi, projelendirilmesi ve ekonomik olarak üretimi için gerekli insan gücünü yetiştirir. Gemi inşaatı mühendisi sipariş edilen taşıtın hangi koşullarda hangi amaçlarla kullanılacağını dikkate alarak malzemenin özelliklerini de düşünerek hesaplamalar yapar, geminin inşa edilmesi sırasında denetlemelerde bulunur.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde öğrenim görmek ve bu alanda çalışmak isteyenlerin şekil uzay ilişkileri yeteneğine sahip, matematik ve fen derslerinde başarılı olmaları gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Öğrenciler iki yıl temel sayısal derslerin yanı sıra Malzeme, Dinamik, Gemi Resmi gibi dersler almaktadırlar. Son iki yıl ise, Akışkanlar Mekaniği, Gemi Elektriği, Gemi İnşaatı, Gemi Şevki, Gemi Hidrodinamiği, Gemi İşletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Gemi İnşaatı Mühendisi" ya da "Gemi Makineleri Mühendisi" unvanı verilir. Ülkemizde son yıllarda denizcilik faaliyetleri hızla artmıştır, bunun sonucunda da bu mühendislik dalma duyulan ihtiyaç gittikçe artmaktadır. Gemi inşaatı mühendisleri, kamu iktisadi teşebbüslerinde, resmi ve özel tersanelerde, gemi yapımı ve donatımı konularında, mühendislik hizmetleri gereken endüstri kuruluşlarında da idareci ve teknik eleman olarak çalışabilirler. Ayrıca deniz taşımacılığı yapan işletmelerde de görev alabilirler.

Etiketler: ,