14 Temmuz 2009 Salı

Gıda Mühendisliği

Genel Bilgi ve Programın Amacı
Bu program, besinlerin toplanmasından tüketilmesine kadar geçen süreçte nitelik ve nicelik açısından değerlerini kaybetmeyecek şekilde işlenmesi, korunması, taşınması; yeni gıdaların üretilmesi ve geliştirilmesi; atık gıdalardan yeni gıdalar üretilmesi konularında araştırma ve eğitim yapmaktadır. Ayrıca, gıda bilimi ve gıda işleme tekniklerinin ülkemiz gerçeklerine adapte edilmesi, ülkemize özgü tekniklerin geliştirilmesi, bu tekniklerin yaygın hale getirilmesi de bölümün amaçlarındandır.

Aranan Kişisel Özellikler
Bu bölümde öğrenim görmek isteyen kişiler fizik, biyoloji, kimya ve ekonomi ile ilgili, okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, yenilikleri izleyebilecek ve ekip çalışmasına yatkın olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler
Öğretim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında temel fen dersleri, daha sonraki yıllarda Fizikokimya, Mühendislik Termodinamiği, Uygulamalı Kinetik gibi mühendislik dersleri ve Gıda Biyokimyası, Gıda Mikrobiyolojisi, Biyoteknoloji, Gıda Endüstrisi İşletmeciliği gibi meslek dersleri okutulmaktadır. Öğrencilerin ayrıca gıda sanayisini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla fabrikalarda staj yapmaları gerekmektedir.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları
Mezunlara "Gıda Mühendisi" unvanı verilir. Gıda Mühendisleri gıda konusunda temel olarak iki ayrı alanda çalışabilirler: Üretim ve kalite kontrol. Gıda üreten işletmelerde çalışanlar, üretimin denetlenmesi ve geliştirilmesi, kalite kontrolde çalışanlar ise çeşitli aşamalarda üretilen gıdaların kontrol edilmesi işleriyle ilgilenirler. Gıda mühendisleri, Tarım Orman ve Köy İşleri, Sağlık ve Sosyal Yardım, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda, belediyelerde ve özel sektörde uzman olarak çalışabilecekleri gibi, laboratuvarlarda da araştırmacı olarak görev alabilirler.

Etiketler: ,