1 Temmuz 2009 Çarşamba

Biyomühendislik / Genetik ve Biyomühendislik

Genel Bilgi ve Programın Amacı:
Biyomühendislik; matematik, fizik ve kimya temeli üzerinden moleküler biyoloji, biyokimya, hücre metabolizma ile temel mühendislik ve malzeme bilimlerindeki hızlı ilerlemeler sonucu gelişen biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerinin canlı sistemlere ve bunlardaki sorunlara uygulandığı bir bilim dalıdır. Programda öğrenciler mühendislik ilkelerinden hareketle biyolojik olay ve mekanizmaları biraraya getirerek yeni malzemeler oluşturabilecekler.
Bugün biyoteknolojik yöntemler ile çeşitli gıda maddeleri, içecekler, enerji kaynakları (hidrojen,ethanol,biogaz), ilaçlar (antibiyotik,vitaminler, hormonlar), biyokimyasal maddeler (protein ve amino asitler, enzimler, organik asit ve çözgenler, pestisitler ve çeşitli polimerler) gibi belirtilen malzemeler elde edilebilmektedir. Ayrıca madencilik, su arıtma, endüstriyel ve kentsel atıkların işlenmesi gibi hizmetlerin gerçekleştirilebildiği söylenebilir. Günümüzde gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin %40'dan fazlası ya biyolojik kökenli ya da biyolojik materyalin dönüşümü ile ilgilidir.Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde daha da yüksektir.

Aranan Kişisel Özellikler:
Bu bölümde eğitim almak isteyen kişilerin, bilimsel araştırmalara merakı olan ve teknolojideki gelişmeleri takip etmekten hoşlanan, temel bilimlerle ilgili, araştırmacı olmaları gerekmektedirler.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler:
  Öğretim süresi 4 yıldır. Kütle ve Isı Aktarımı, Kinetik, Biyokataliz, biyomekanik, ayırma ve saflaştırma teknikleri, biyoreaktör tasarımı, yüzey bilimi, akışkanlar mekaniği, termodinamik, polimer kimyası, biyopolimerler mikrobiyal viral genetik,moleküler biyoloji, protein kimyası, metabolizma, hücre fizyolojisi ve biyokimyası, sitoloji, biyoelektrik, nörobiyoloji, immünoloji, farmakoloji, genetik mühendisliğine giriş, biyomedikal mühendisliğine giriş gibi dersler okutulmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları:
  Mezunlara "Biyomühendis" unvanı verilmektedir.Ülkemizde Biyomühendislik bölümü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 2000-2001 öğretim yılında ilk kez öğrenci almıştır.Biyomühendislik bölümü lisans programlarını tamamladıktan sonra ilaç sektöründen çevre sektörüne kadar çok geniş bir endüstriyel yelpazede, hastane ve kliniklerde, hıfzıssıha Enstitüsü ve TSE gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde ve askeri kuruluşlarda görev alabilmeleri, bunun yanında ilgili anabilim dallarında yüksek lisans ve doktora yapma imkânları mümkün olacaktır.

Etiketler: ,