26 Haziran 2009 Cuma

Beslenme ve Diyetetik (Y.O)

Genel Bilgi ve Programın Amacı:
Programın amacı, insan sağlığının korunması ve beslenmeden kaynaklanan hastalıkların tedavi edilmesi konularında çalışacak diyetisyenlerin yetiştirilmese yönelik eğitim yapmaktır.Bölümde beslenme ve besinlerle ilgili bilgiler öğrenciye aktarılmakta ve araştırmalar yapılmaktadır.

Diyetisyenler,yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak 3'e ayrılırlar:
  1. Yönetici Diyetisyen: Hastanelere, okullara, yurtlara, endüstri ve kamu kurumlarına besinin alınması, en uygun ve yararlı şekilde pişirilmesi, servisinin planlanması ve denetlenmesi görevini yapar.
  2. Tedavi Diyetisyeni: Hastaların durumunu göz önünde bulundurarak özel diyetler düzenler.
  3. Halk Sağlığı Diyetisyeni: Sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın doğru şekilde beslenmesi için çalışma yaparlar.
Aranan Kişisel Özellikler:
Doğa bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı,sabırlı, işbirliğine yatkın, ikna gücü yüksek olması gerekmektedir.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler:
Öğretim süresi 4 yıldır.Temel Kimya,Fizik,Biyoloji,Matematik,İstatistik,Psikoloji,Sosyoloji,Fizyoloji,Anatomi,Kurum Beslemesi,Ana-Çocuk Beslenmesi,Kişisel ve Toplumsal Sağlık,Yönetim Ekonomisi gibi dersler okutulmakta ayrıca sağlık ocaklarında, ana - çocuk sağlığı merkezlerinde, hastanelerde staj yapılmaktadır.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları:
Mezunlara "Diyetisyen" unvanı verilir.Diyetisyenler, sağlık kurumlarında, yataklı tedavi kurumlarında, toplu beslenme yapan kuruluşlarda, araştırma ve endüstri kuruluşlarında, ayrıca gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak çalışabilirler.

Etiketler: ,