26 Haziran 2009 Cuma

Astronomi ve Uzay Bilimleri

Programın Amacı:
  Programın amacı, rasathaneler yardımıyla gökcisimlerinin, güneşin, yıldızların hareketlerini, nitelik ve niceliklerindeki değişimleri, evrendeki konumlarını inceleyerek astronomlar yetiştirmektir.Bölümde yıldız atmosferleri, özel yıldızlar, yıldızlar arası kolon yoğunlukları, galaksiler, kozmoloji gibi konularda araştırmalar yapılmaktadır. Bölüm iki ana bilim dalına ayrılır:
  1. Genel Astronomi: Gökcisimlerinin hareketlerini ve konumlarını inceler.
  2. Astrofizik: Gökcisimlerinin fiziksel özellikleri üzerinde çalışmalar yapar.
Aranan Kişisel Özellikler:
  Bu bölümü seçecek kişilerin üstün akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, araştırmacı ve sabırlı kişiler olmaları gerekmektedir. Özellikle matematik ve fizik derslerinde çok başarılı öğrenciler olmalıdırlar.

Öğretim Süresi ve Okutulan Dersler:
  Öğretim süresi 4 yıldır.Öğrenciler yoğun olarak temel Matematik ve Fizik dersleri görmektedir.Galaksiler, ay ve Güneş Tutulmaları, Diferansiyel Denklemler, Küresel Astronomi, Kuantum Fiziği, Genel Astronomi, Gök Mekaniği, İstatistik Astronomi, Güneş Fiziği, Astronomi Tarihi, Gezegenler Teorisi, Yüksek Enerji, Astrofiziği gibi dersler okutulmaktadır.Ayrıca öğrenciler genel bilgisayar programlama dersleri de almaktadırlar.

Mezunlara Verilen Unvan ve Çalışma Alanları: 
  Mezunlara "Astronom" unvanı verilir.Astronomlar rasathanelerde ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne bağlı istasyonlarda göreb alabilirler.Başarılı bir akademik yaşantısı olan bölüm mezunları ise üniversitede kariyetlerine devam ederek araştırma görevlisi olabilirler.

Etiketler: , ,